Laadukas kitarakaappi

Muusikoiden keskustelu- ja ilmoitusalue
CT79

21 Syys 2009, 11:27

Meikäläisellä on ENGLin Fireball 60W -nuppi ja ostin siihen 4 vuotta sitten kaveriksi budjettiratkaisuna Behringerin BG412S-stereokaapin. Tuossa Behkussa on Jensenin ihan kohtalaiset elementit ja olen ollut tähän ydistelmään ihan tyytyväinen, mutta haluan parempaa. Tällä hetkellä mulla on lainassa Peaveyn 6505-kaappi, joka tuottaa Fireballin kanssa selkeästi paremman soundin.

Aloin tässä miettimään ja katselemaan, että jos sijoittaisi nyt omaan kunnon kaappiin. Olisiko ihmisillä suosituksia hyvään kaappiin? Ylipäänsä kaapeista voisi keskustella tässä threadissa. 4x12 on haussa ja olen saanut sellaisen kuvan, että Celestionin V30-elementit olisi toimiva ratkaisu. Sitä HB:n budjettikaappia en halua, vaan sellaisen joka on tehty kunnon materiaalista ja kestää elämäni loppuun saakka.

Budjetti mulla on siinä 600 - 800 euroa ja tällä hetkellä hyvältä vaihtoehdolta näyttäisi ainakin Framuksen Dragon -kaappi. Onko kokemuksia tästä kaapista ja tietääkö joku, miten suuri soundillinen ero on pari sataa kalliimpaan Cobraan? Testailemaanhan näitä pitää päästä oman nupin ja kitaran kanssa, mutta olisi kiva kuulla suosituksia jne.

Edit: Tuo yhdistelmä tulee siis puhtaasti metallikäyttöön ja tässä esimerkki kitarasoundista, joka saatiin aikaan alussa mainitsemallani ENGL + Peavey -yhdistelmällä (nauhoitettu kahdella Shuren SM57:lla). Vireenä on C, eli kohtuullisen alhaalta vedellään. Semmoista tiukkaa botnea olisi kiva saada lisää ilman, että se puurouttaa tai tekee soundista epätarkemman.


Humanoid

21 Syys 2009, 13:02

Noista Framuksen kaapeista ei hirveästi ole kokemusta mutta olin vähän aikaa sitten suurinpiirtein samoilla linjoilla liikenteessä kuin sinä nyt; eli hakusessa V30-kaappi joka ei mössöönny matalilla vireillä mutta on silti botnekas.

Listasin itselleni vaihtoehdoiksi: Laney GS412PS (~550€), Orange PPC412 (~680€), Engl E412VG (~950€) ja Mesan 4x12 (~1100€). Olin jo melkein tilaamassa tuota Englin yksilöä kunnes löysinkin muusikoiden.net:n kautta ~900€:hen vähän käytetyn Mesan. Ero tuohon vanhaan kaappiin (Marsun 1982 Lead Cabinet) oli valtava. Soundiltaan tuo V30 on kyllä selkeästi kirkkaampi elementti, eli nupista lähti kaikki säädöt uusiksi. Plussaa siitä, että botnea riittää mutta alapää ei mene missään vaiheessa tukkoon. Ja vireenä täällä suunnassa siis B. Ääninäytettä ei ole valitettavasti vielä nakella.

Jokainen noista kalliimmista kaapeista (Laneyta lukuunottamatta) on koivua (ei koivuvaneria), joka kyllä tuntuu kuuluvan tuossa saundissakin. Eli suositan lämpimästi jotain noista kolmesta; Orange, Engl tai Mesa.
CT79

21 Syys 2009, 13:47

Humanoid kirjoitti:Jokainen noista kalliimmista kaapeista (Laneyta lukuunottamatta) on koivua (ei koivuvaneria), joka kyllä tuntuu kuuluvan tuossa saundissakin. Eli suositan lämpimästi jotain noista kolmesta; Orange, Engl tai Mesa.
Näyttäisi Framukset olevan vaneria, kalliimpi poppelivaneria ja halvempi jotain muuta (koivuvaneria?). Tuo Orangehan vaikuttaisi sitten aika kustannustehokkaalta (edit: tosin Thomannillakin 777e) vaihtoehdolta. Toki jos käytettynä löytäisi, niin olishan se nätti kun olis ENGLin nuppi ja kaappi.

Edit 2: Kyseisestä Orangesta sanotaan "Built of 18 Ply Birch Faced Marine Plywood Shell" - eikös tuo Plywood kuitenkin tarkoita vaneria?
Humanoid

21 Syys 2009, 14:11

CT79 kirjoitti: Edit 2: Kyseisestä Orangesta sanotaan "Built of 18 Ply Birch Faced Marine Plywood Shell" - eikös tuo Plywood kuitenkin tarkoita vaneria?
No niinpä näkyy. Silti netti-ihmiset ovat ainakin väittäneet tuon Orangen kaapin olevan varsin hyväsaundinen. Englin kaapeissakin puhutaan näemmä 14-18 -kertaa taitetusta koivusta tms. Halvemmissa Englin kaapeissa (V60) taas on "Siberian Birch baffle board".
CT79

21 Syys 2009, 14:13

Humanoid kirjoitti:
CT79 kirjoitti: Edit 2: Kyseisestä Orangesta sanotaan "Built of 18 Ply Birch Faced Marine Plywood Shell" - eikös tuo Plywood kuitenkin tarkoita vaneria?
No niinpä näkyy. Silti netti-ihmiset ovat ainakin väittäneet tuon Orangen kaapin olevan varsin hyväsaundinen. Englin kaapeissakin puhutaan näemmä 14-18 -kertaa taitetusta koivusta tms.
Aivan. Nicole kuulemma käyttää Framuksen kaappeja ja niillähän on livenä ja levyllä aina vitun killerit soundit. Pitäis saada jonkun asiantuntijan kommentteja näistä vanerihommista...
CT79

21 Syys 2009, 14:21

Tuttavapiiristä löytyy ainakin Framuksen kaappi (ilmeisesti se halvempi, V30-vehe) ja V30-ENGL. Pitää koittaa päästä molempia testaamaan tässä.
Juho

21 Syys 2009, 14:40

Ei löydy sen vertaa tietoutta, että osaisin materiaalien suhteen päteä, mutta iteltäni löytyy juuri tuo Framuksen Dragon -kaappi, eikä ole kyllä mitään valittamista. Oma bändi vetelee D-vireestä ja drop C:stä lähinnä, eikä kyllä mene saundi puuroksi. Nuppinakin sattuu vielä olemaan ENGL, tosin Screamer eikä Fireball kuten CT:llä :P.
Humanoid

21 Syys 2009, 14:44

CT79 kirjoitti:Tuttavapiiristä löytyy ainakin Framuksen kaappi (ilmeisesti se halvempi, V30-vehe) ja V30-ENGL. Pitää koittaa päästä molempia testaamaan tässä.
Eiköhän noista jotain eroa löydy. Eli testaamaan vaan :)

Ja niin, nuo Framuksen kaapit on aivan ok-kamaa hintaisekseen.
CT79

21 Syys 2009, 15:47

Itse asiassa kaverilla onkin se V60 varustettu ENGL. Pittää kahtoa, josko jollain olisi se V30. Molempia pitää testata.
Explorer-mies

21 Syys 2009, 20:05

Ite tilaisin kaapin n. miljoona kertaa mielummin Matampilta, kuin ostaisin Orangen kaapin. On ilmeisesti vielä halvempaa ja varmasti briteissä tehtyä. Ja paljon hienompi.

http://www.matamp.co.uk/cabs412.htm

Muuten ei basistina ookkaan kitarakaapeista juuri muuta sanottavaa.

Tai, no reeniksellä muutama noita oversized kaappeja pyörinyt ja hirveä kumina ja humina niistä on omaan korvaan lähtenyt normikaappiin verrattuna, en oo basistina tykänny. No, saa sitä bassoa pois vahvistimesta, jos tuuttaa liikaa.
CT79

21 Syys 2009, 21:55

Explorer-mies kirjoitti:Ite tilaisin kaapin n. miljoona kertaa mielummin Matampilta, kuin ostaisin Orangen kaapin. On ilmeisesti vielä halvempaa ja varmasti briteissä tehtyä. Ja paljon hienompi.
Omaan silmään Orange on selkeesti nätimpi. Mutta ei tuo ulkonäkö ole kriteereissäni kovin korkealla. Huomenna testaamaan Framuksen Dragonia.
Explorer-mies kirjoitti: Tai, no reeniksellä muutama noita oversized kaappeja pyörinyt ja hirveä kumina ja humina niistä on omaan korvaan lähtenyt normikaappiin verrattuna, en oo basistina tykänny.
Mitäs tuo oversized-juttu tarkoittaa? Edit: ilmeisesti tuo ylikoko tekee paremman bassotaajuuksien toiston? Kuinka paljon nuo sitten on standardia suurempia ja lukeeko spekseissä aina, jos kyseessä on isompi kaappi?

Edit: Onko Vintage 30:n ja Celestion G12M Greenback 25:n soundissa suurta eroa?
CT79

22 Syys 2009, 21:26

Tulipas tänään käytyä testaamassa Fireball + Framus Dragon -yhdistelmää. Ei helvetti, että se oli killeri! Ihan kuin olisi ollut eri vahvistin kyseessä. Kaikkea oli enemmän: crunchia, botnea (joka ei puuroutunut), selkeyttä, äkäisyyttä ja murinaa. Tuo yhdistelmä oli peto! Seuraavaksi olisi tarkoitus testata ENGLin V30:llä ladattua kaappia.
Humanoid

22 Syys 2009, 22:18

CT79 kirjoitti: Mitäs tuo oversized-juttu tarkoittaa? Edit: ilmeisesti tuo ylikoko tekee paremman bassotaajuuksien toiston? Kuinka paljon nuo sitten on standardia suurempia ja lukeeko spekseissä aina, jos kyseessä on isompi kaappi?
Hieman standardia korkeampi kaappi juu, pitäisi antaa jytyä vähän enemmän alapäähän, eli omasta mielestäni toimiva combo V30:n kanssa. Spekseissä tuon pitäisi aina olla jotenkin mainittuna (esim. Mesa Oversized, Engl XXL).
CT79

23 Syys 2009, 22:47

Fireball + ENGLin V30-kaappi testattu. Aika samantyylinen ominaissoundihan siinä (yllättäen) oli kuin Framuksen V30-kaapissa. Minun makuuni se Framuksen Dragon-kaappi tuotti kyllä miellyttävämmän soundin kuin tämä ENGL. Englissä oli vähän tummempi soundi kun itse taas pidän enempi kirkkaammasta soinnista. Framus vie ainakin tästä kaksikosta voiton etenkin kun se on about 350 euroa edullisempi.
ExNihilo

24 Syys 2009, 08:28

Humanoid kirjoitti:Jokainen noista kalliimmista kaapeista (Laneyta lukuunottamatta) on koivua (ei koivuvaneria), joka kyllä tuntuu kuuluvan tuossa saundissakin. Eli suositan lämpimästi jotain noista kolmesta; Orange, Engl tai Mesa.
Mesan Rectifier-kaapitkin on ihan vaneria, etten vannoisi ihan suorilla sen soundieron olevan kiinni justiinsa kaapin vaneri/puu -statuksesta. Suosittelen kyllä valkkaamaan kaapit kuuntelukokemuksen mukaan, koska speksejä kattomalla se on hakuammuntaa.
Humanoid

24 Syys 2009, 08:43

ExNihilo kirjoitti: Mesan Rectifier-kaapitkin on ihan vaneria, etten vannoisi ihan suorilla sen soundieron olevan kiinni justiinsa kaapin vaneri/puu -statuksesta. Suosittelen kyllä valkkaamaan kaapit kuuntelukokemuksen mukaan, koska speksejä kattomalla se on hakuammuntaa.
Kiitos tiedosta. Toki kuuntelukokemus on se paras vaihtoehto valkata itselle sopiva kaappi, mikäli testattavia kappaleita löytyy lähipiiristä.
CT79

24 Syys 2009, 09:36

Onko tuo rakennekysymys aiheellinen vain soundin kannalta? Eli meneekö noita kaappeja kovinkin usein enemmässä roudauksessa paskaksi? Oma bändi keikkailee vielä niin vähän, että en ole huomannut että Behringerkään olisi pahasti kärsinyt roudauksesta. Framuksen Dragon soundaa omaan korvaan helvetin hyvältä ja on edullinen, mutta näyttää silmämääräisesti aika heppoiselta jos vertaa vaikka ENGLin kaappiin, joka on tosi paksua puuta.
ExNihilo

24 Syys 2009, 11:10

CT79 kirjoitti:Onko tuo rakennekysymys aiheellinen vain soundin kannalta? Eli meneekö noita kaappeja kovinkin usein enemmässä roudauksessa paskaksi? Oma bändi keikkailee vielä niin vähän, että en ole huomannut että Behringerkään olisi pahasti kärsinyt roudauksesta.
En ole koskaan kuullut että joku skobe olisi paskaksi mennyt roudauksessa, kärsiihän ne ulkoisesti aina ei ne toimintakunnottomiksi kyllä millään mene rungoltaan. Roudatessa jotkut fillarit saattaa toki ottaa osumaa, mutta niin huonoa kaappia en ite ole vielä nähnyt että olisi oikeasti mennyt miksikään.
CT79

24 Syys 2009, 11:36

ExNihilo kirjoitti:
CT79 kirjoitti:Onko tuo rakennekysymys aiheellinen vain soundin kannalta? Eli meneekö noita kaappeja kovinkin usein enemmässä roudauksessa paskaksi? Oma bändi keikkailee vielä niin vähän, että en ole huomannut että Behringerkään olisi pahasti kärsinyt roudauksesta.
En ole koskaan kuullut että joku skobe olisi paskaksi mennyt roudauksessa, kärsiihän ne ulkoisesti aina ei ne toimintakunnottomiksi kyllä millään mene rungoltaan. Roudatessa jotkut fillarit saattaa toki ottaa osumaa, mutta niin huonoa kaappia en ite ole vielä nähnyt että olisi oikeasti mennyt miksikään.
Eli muusta ei oikeastaan tarvitse huolehtia kuin siitä, että on omasta mielestä hyvä soundi. Tämä helpottaa myös valintaa.
DrumHead

27 Syys 2009, 18:19

Suurin osa meistä ei isoista bändeistä roudaa ite. Tiedät laitteen arvon = paiskot niin lujaa kuin lompakko kestää. Rummuissa ainakin virveli ja telineet kannattaa suojata kunnolla. Ja spedut.
saamaton

23 Joulu 2009, 12:19

Olisiko jollakulla pitkäaikaista kokemusta seuraavista kaapeista (4x12):

Marshall 1960
Marshall 1960V

Kommenteja kaipailisin; erityisesti kiinnostaa näiden yhteensopivuus ns. hi-gain nuppien (mm. Blackstar Series One 100/200, Peavey 5150, Mesan rectot) kanssa.
Viimeksi muokannut saamaton, 28 Joulu 2009, 12:52. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
CT79

26 Joulu 2009, 14:11

Enpäs ole muistanut kertoilla tänne, miten mulla kävi kaappiasian kanssa. Elikkäs:

Kaveri laittoi soittohommansa jäähylle ja myi mulle todella mielenkiintoisen kaapin. Eli kyseessä Marshallin 1960/JCM900-kaappi jostain 80-luvulta. Elämää kokeneen näköinen purkki, joka vastaa tuota 1960V (eli vintagea) ollen varustettu vakiona 4 kpl:lla V30-elementtejä. Kyseistä yksilöä on kuitenkin modifioitu seuraavasti, eli 2 veekolmekymppistä on korvattu ylä- ja alaäänitykimmillä celestionin G12T75:lla. Nyt siis nuo vakioelementit on vastuussa tykistä alamiddlestä kun taas 75:t antaa lisää kirkkautta yläpäähän ja tykkiyttä alaääneen. Toimii todella makeasti ENGLin fireballin kanssa. Koskaan ennen ei ole soundissani ollut yhtä munallista, mutta puuroutumatonta botnea kuin nyt. Kiinnostaisi kovasti päästä nauhottamaan kyseistä yhdistelmää! Omasta mielestä tämä yhdistelmä pääsee aika lähelle soundin pätevyydessä Mesan kaappia, jolla sain yhden keikan rämistellä.
Humanoid

14 Tammi 2010, 10:27

CT79 kirjoitti:Enpäs ole muistanut kertoilla tänne, miten mulla kävi kaappiasian kanssa. Elikkäs:

Kaveri laittoi soittohommansa jäähylle ja myi mulle todella mielenkiintoisen kaapin. Eli kyseessä Marshallin 1960/JCM900-kaappi jostain 80-luvulta. Elämää kokeneen näköinen purkki, joka vastaa tuota 1960V (eli vintagea) ollen varustettu vakiona 4 kpl:lla V30-elementtejä. Kyseistä yksilöä on kuitenkin modifioitu seuraavasti, eli 2 veekolmekymppistä on korvattu ylä- ja alaäänitykimmillä celestionin G12T75:lla. Nyt siis nuo vakioelementit on vastuussa tykistä alamiddlestä kun taas 75:t antaa lisää kirkkautta yläpäähän ja tykkiyttä alaääneen. Toimii todella makeasti ENGLin fireballin kanssa. Koskaan ennen ei ole soundissani ollut yhtä munallista, mutta puuroutumatonta botnea kuin nyt. Kiinnostaisi kovasti päästä nauhottamaan kyseistä yhdistelmää! Omasta mielestä tämä yhdistelmä pääsee aika lähelle soundin pätevyydessä Mesan kaappia, jolla sain yhden keikan rämistellä.
Tuo 2xV30 ja 2xT75 on kyllä ihan hyvä combo, jolla saa nuo Marsun kaapitkin sopivammaksi alavirehommiin. Eli ihan hyvät kaupat teit.

ps. Kiva jos tykkäsit meikän Mesasta ;D
CT79

14 Tammi 2010, 12:19

Humanoid kirjoitti:Tuo 2xV30 ja 2xT75 on kyllä ihan hyvä combo, jolla saa nuo Marsun kaapitkin sopivammaksi alavirehommiin. Eli ihan hyvät kaupat teit.

ps. Kiva jos tykkäsit meikän Mesasta ;D
Joo, hyvin Marsu tykittää ja pikkurahalla! :)

p.s. Jätkän Mesa on paras so far, minkä kanssa olen Firepallia tykitellyt
el bandito
Viestit: 841
Liittynyt: 27 Tammi 2005, 03:03
Viesti:

29 Tammi 2010, 22:21

Parhaiten ehkä sopii tähän topikkiin. Ei viitsi uuttakaan perustaa.

Kyllästyin joku aika sitten vahvistimeni (Laney TF300, 120W Combo, 12" Invader) tuhnuisuuteen. Harkitsin jo uusien vehkeiden ostamista, mutta hinnat tuntuivat turhan suolaisilta ja päätin yrittää halvempaa ratkaisua. Nurkissa lojui pari 13 cm Boschmannin 2-tiekaiutinta ja päätin ottaa ne hyötykäyttöön. No, ostin sitten vähän liimapuuta ja aloin rakentaa kaappia. Ja ei, en ole koskaan aiemmin moista harrastanut. Kaappihan soi sitten ihan saatanan hyvin vähän kovemmillakin volumeilla, mutta treeneissä vaadituilla volumeilla elementit alkoi piereskellä. Eihän ne pienet elementit jaksa ilmaa siirtää tarpeeksi tehokkaasti puhtaana.

Seuraavaksi kokeilin ostaa halvimman 12" elementin, jonka löysin, maksoi 29€. Kokeilin pistää Laneyn sisälle Invaderin tilalle. Soundi oli jotakuinkin sama kolkko tuhnu, kuin Invaderilläkin, joten taas kauppaan ja lisää puuta ostamaan. Rakensin uuden kaapin ja asensin sen uuden 12" elementin. Kyllä oli aivan eri sointi kuin siinä Laneyn combossa ollessaan. Sitten ajattelin, että turhaan sitä Laneyn comboa enää käyttää kaiuttimena, hyvinhän se toimii pelkkänä nuppina, mutta on se vaan turhan raskas kantaa. Seuraavaksi purin combon osiksi ja kasasin sen uudestaan nupiksi. Enää pitää ensimmäiseen rakennettuun kaappiin tehdä uusi etulevy ja sahata elementin mentävä reikä, ja tietysti kiinnitellä ja liittää. Sitten on 2 kpl 12" kaappeja ja hieno nuppi. Huvittavaa, että investoin koko urakkaan n. 12 h, 100 € ja lopputuloksena on se, etten ole koskaan soittanut yhtä hyvillä soundeilla.

Elementeille pitää muuten vielä keksiä jonkinlaiset suojukset. Jotain kanaverkkoa tai vanha katiska.
Vastaa Viestiin