Olut (ja miksei yleisemminkin tänään lasissa -topic)

Valikoidut off-topic-aiheet
Vastaa Viestiin
Sir Juzzi
Viestit: 1089
Liittynyt: 22 Tammi 2004, 14:36

13 Helmi 2014, 22:32

Tässä koneella puuhailun sivussa menee olutta, josta heräsi jonkinmuotoinen ajatus. Se taas herätti ajatuksen tällaisesta keskustelusta - eli, jos sinulla on lasissa jotain, josta haluat jakaa mietteitäsi muidenkin kanssa, naputtele ihmeessä tänne. Pääpaino mielellään niillä oluilla, mutta eiköhän siinä sivussa mene muutakin. "Ostin sikspäkin Karhua, ensimmäinen on aina parasta ja nyt alkaa oleen hyvä nousu" -tyyppiset möläytykset jääköön postaamatta, eli tämä ei ole kännitopic.

Allekirjoittaneella alkaa olla takanapäin aika pitkä kausi, jolloin tykkäsin juoda pääasiassa Saksasta ja sen lähinaapureista tulevia pilsnereitä. Kyllä ne edelleenkin uppoavat oikein hyvin, mutta koska paikallisista kapakoista ja Alkoista saatava valikoima on pikkuhiljaa juotu läpi, ajattelin rohkaistua tutustumaan paremmin englantilaisiin oluisiin, joihin minulla on jostain syystä ollut aika nihkeä suhtautuminen. Skotlannista ja Irlannista tulee tiettävästi oikein maukasta tavaraa, mutta englantilaiset oluet ovat jättäneet jotenkin puolivillaisen fiiliksen - ehkä siksi, että siellä pannaan aika paljon suht geneerisiä aleja. Koska Englannissa kuitenkin tiettävästi kitataan olutta aivan järjettömiä määriä, ajattelin testata muutaman itselleni tuntemattoman sikäläisen oluen, josko vaikka sieltä löytyisi jotain hyvääkin.

Fuller'silta on takana London Porter, ESB ja Honey Dew, jotka kyllä olivat varsin hyviä, etenkin ESB oikein maukasta ja potkuisaa, eikä sen maku alkanut lasin huvetessa yhtään latistumaan. Tänään mukaan tarttui saman panimon India Pale Ale, ja ikään kuin teeman mukaisesti, kaveriksi Old Empire India Pale Ale. Nämä ovat perin mieleinkiintoinen pari, koska viime aikoina IPAa on tullut juotua aika paljon ja pääasiassa niistä on maistanut selkeästi sen, miksi ne ovat IPAa, mutta näiden kohdalla kupletin juoni ei ole lainkaan yhtä selvä. Fuller'sin versio aiheesta on jotenkin latteaa, vedellä jatketun makuista ja siten pienen pettymyksen tuottavaa - IPAmaista aromia saa hetken hakea, ja kun se löytyy, kaikki muu onkin suusta jo hävinnyt. Selkeästi tämän panimon heikoin esitys näistä toistaseksi maistamistani.

Old Empire ei varsinaisesti pärjää IPAna yhtään paremmin, mutta koska sen jälkimaussa on reippaasti ohraisuutta, se kävisi melkeinpä hiukan yli humaloidusta pilsneristä. Mutta vain hiukan. Värissä on pieni hiven IPAn punertavuutta, mutta maku on lähempänä viime vuonna juotuja saksalaisia tai tsekkejä kuin tymäkämpiä IPA-oluita. Mielummin juon tätä Old Empiren IPAa kuin Fuller'sia, koska ensin mainittu on sentään oikeasti aikas hyvää. Hintaa molemmilla oli noin 4 euroa (Alko, puolen litran pullo), halvemmalla saa paremman IPAn, mutta pilsneriä joutuu hiukan etsiskelemään.


Jussi
Viestit: 10308
Liittynyt: 28 Elo 2002, 20:10
Paikkakunta: Oulu (Rollo)

13 Helmi 2014, 22:42

Odotas, kun ehdit jenkki-ipojen (vai pitäisikö sanoa APA) maailmaan, neljättä vuotta ostan aina uuden tuttavuuden kun sellaisen näen & matkan alussa vasta ollaan... OO:ssa on sattumoisin kuukauden oluena tämä, mitä aina suosikkipanimoni Shepherd Naemen (Spitfire #1) lisäksi otan aina Prisman hyllystä mielellään mukaan: Founders All Day IPA.

Nämä sekoitukset ovat kuulemma olleet panimomaailmassa muotia parisen vuotta ja se jokin 'musta kulta' (Mikkellerin tekemä, Svart Gul tai sinnepäin) on kyllä ollut hyvä, mutta kotimainen Hiiden Pläkki on parempaa, juuri lasissa itse asiassa. Lakritsinen, mutta silti (kuten aina tärkeintä itelle) sitruksinen :D

Mutta kiitos ketjusta, tälle tullee käyttöä. Toinen plo, minkä yllämainitun lisäksi ostin tänään alkosta, oli mielenkiintoisen oloinen Kölsch. Jos ja kun viikonloppuna sen kietaisen, pitää laittaa tarkemmin.
Maxim
Imperiumi Crew
Viestit: 1863
Liittynyt: 25 Elo 2002, 13:05

13 Helmi 2014, 22:47

Mainio aihe. Lupaan saastuttaa tätä topicia satunnaisilla "skottilainen single malt" -ölinöillä!
Sir Juzzi
Viestit: 1089
Liittynyt: 22 Tammi 2004, 14:36

13 Helmi 2014, 23:17

Jussi kirjoitti:...

Toinen plo, minkä yllämainitun lisäksi ostin tänään alkosta, oli mielenkiintoisen oloinen Kölsch. Jos ja kun viikonloppuna sen kietaisen, pitää laittaa tarkemmin.
Kiitos suosituksesta, pitää ottaa mukaan kun sattuu nenän eteen.

En sano Kölschistä vielä mitään, jotta en tule aiheuttaneeksi ennakko-odotuksia suuntaan tai toiseen, mutta lienee Sünneriä...?
Oss1
Viestit: 565
Liittynyt: 13 Loka 2007, 20:30
Viesti:

14 Helmi 2014, 01:00

Vettä, hunajaa ja vihreää teetä. Ja metallia kaiuttimissa. Oih, mikä yhdistelmä!

MUOKKAUS: Oke, vakavasti. Juon yleensä Karhun nelosta pullosta. Paras, mitä löytyy! Aika ja vaiva ei riitä kaikkiin ihme ulkomaalaisten liemien lipittämiseen. Perus Budjevockya (?) tulee joskus maisteltua, jos sille päälle sattuu, ihan menevä maku. ÖÖ... mitäs muuta? Turun Panimoravintola Koulun oluet ovat parhaita, mitä oon saanu panimoravintoloista. Varsinkin eräät kausioluet huhheijaa.

Itse en vaan hirveästi tykkää keskarista niin vähän rajoittaa valikoimaa ja myös vaalea lager painoitteiseilla linjalla mennään, niin useimmiten tulee otettua se Karhun nelonen. Tyydyttää mun tarpeet.
Masi

14 Helmi 2014, 09:49

Minä olen viime aikoina ollut erityisen viehtynyt alkosta kerran summissa ostamaani vahvaan lageriin: Bohemia Regent Prezident. Erittäin maistuva.

Mukavat muistot jäi myös Tampereen reissulta kun panimoravintola Plevnassa bockiaan tilasin. Plevnan ja Prykmestarin luomupilsit on myös toimineet.
LRZ
Viestit: 490
Liittynyt: 10 Tammi 2004, 21:15
Paikkakunta: Espoo

14 Helmi 2014, 10:51

Itse olen vuosia jatkuneen IPA-rakkauden lisäksi löytänyt viimeaikoina vahvat oluet. BrewDogin Watt Dickie on aivan erinomainen tuote, vaikka pullolla onkin kokoa vain 6cl ja hintaa Suomesta hankkiessa reilu 15€. Vahvaa, mutta selkeästi olutmaista päinvastoin kuin suurin osa noista yli 30-prosenttisista oluista.
Jussi
Viestit: 10308
Liittynyt: 28 Elo 2002, 20:10
Paikkakunta: Oulu (Rollo)

14 Helmi 2014, 18:19

^ olikohan sellainen Armageddon jokin tuollainen? "Vahva" ainakin...
Sir Juzzi kirjoitti:En sano Kölschistä vielä mitään, jotta en tule aiheuttaneeksi ennakko-odotuksia suuntaan tai toiseen, mutta lienee Sünneriä...?
Sepä se taisi juurikin olla, toistui nuo pari em. taikasanaani alkkiksen hyllynreunakuvailussa, niin siksi otin.

Jääkaapissa vielä, kun nyt otin töiden päälle Rekolan Panimon Amerikan Enon, jota olenkin katsellut jonkin aikaa. Kun ihan tarpeeksi Cittarista ostanut Amerikan Serkku -kauppaveljeään.
Ice
Viestit: 2753
Liittynyt: 28 Elo 2002, 10:11
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

14 Helmi 2014, 20:35

Itse olen tummien oluiden ystävä. Tummat Stoutit maistuu joskus mukavasti ja sitten myös tummat tsekit, joihin Jussi on jo kyllästynyt. Budejovicky Mestansky Pivovar panimon tuotteita saa hyvin marketeista, ja nyt lasissa Praga Dark Lager. Maukastava juotavaa, ei niin paksua kuin Stoutit, joita nyt ei toista pulloa oikein illassa vedä. Lisäksi saman panimon Samson Lager Dark ja 1795 Lager Dark lähtee 0,5l pulloina n. 3 € marketeista, joista viimeinen on näistä suosikkini. Käy sekä hyvin ruokajuomaksi, että janoonkin. Perus velkot myös maistuu aina välillä hyvin.

Alkosta löytyy myös Stout laatua, kuten Belhavenin Scottish Stout, Bowman Stout tai Aldaris Porteris nyt ainakin maukkaita. Nøgne Ø Imperial Stout pitäisi testata kun tulee vastaan. Paras kuitenkin omaan makuun on Ayingerin Winter Bock, jota saa valitettavasti vain jouluisin. Tai sitten toki myös näitä tummia lagereita, kuten Master Tmavy, joka nyt on lähes stout kuitenkin maultaan ja paksuudeltaan. Novopacké Pivo Podkrkonošský Speciál on myös ihan menevä tuttavuus.

Lagereita sitten aina näiden kanssa, ilta yleensä alkaa tummalla ja siitä sitten lageria perään. Karhun tuplahumala lienee nyt ykkönen näistä kaupan halpaversioista, käsittääkseni termin alle tislaamaton kuuluva Saku Kuld pullossa, jota saa Alkosta kai siellä parhaiden päässä sitten. Nyt piti vanhoja ulkomaanmuistojen kunniaksi napata San Miguelia pari pulloa, koska siitä se oma oluen juonti aikoinaan starttasi. Lasipulloista muuten esim. Carlsbergi maistuu paremmalta kuin tölkeistä. kuten Coca Colakin :D No kai tästä se muutama kymmenen vielä unohtui, mutta jonnin verran tulee tätä "harrastettua", joten tummista lagereista ja stouteista voi laitella suosituksia.

Ai niin, ne alet ja Ipat ei itselle niin toimi, mutta kyllähän tuota Robinsons Trooperia, eli Iron Maiden olutta juoskentelee ihan mielikseen. Laiha ja vetinen Mötörhead myös löytyy, ei kummoinen mutta hyvä janojuoma. Onhan näitä sitten, esim. Impaled Nazarenan nimikko-olut, jne. True metal tmv.
Pagan Fears
Viestit: 1441
Liittynyt: 03 Marras 2005, 17:33
Paikkakunta: Lahti

14 Helmi 2014, 21:41

Gourmondosta (saksalainen kauppa) tulee muutaman kerran vuodessa tilailtua lähinnä saksalaisia oluita. Hinnat on varsin mukavat, varsinkin kun on monesti alennuksia. Ja saa tietysti myös sellaisia oluita mitä Suomesta ei edes saa. Früh Kölsch on oma suosikki, erittäin miellyttävän makuinen lager.

Lahtelaisen pienpanimon Teerepelin oluet ovat hyvin maistuvia myös. Esim. Sauhusanttu toimii kuin häkä.

En mistään hirveän erikoisista tai vahvoista oluista tykkää, mutta toki on silloin tällöin mielenkiintoista maistella jotain erikoisempaakin.
Misteri

15 Helmi 2014, 14:49

Pagan Fears kirjoitti:Gourmondosta (saksalainen kauppa) tulee muutaman kerran vuodessa tilailtua lähinnä saksalaisia oluita. Hinnat on varsin mukavat, varsinkin kun on monesti alennuksia. Ja saa tietysti myös sellaisia oluita mitä Suomesta ei edes saa. Früh Kölsch on oma suosikki, erittäin miellyttävän makuinen lager.

Lahtelaisen pienpanimon Teerepelin oluet ovat hyvin maistuvia myös. Esim. Sauhusanttu toimii kuin häkä.

En mistään hirveän erikoisista tai vahvoista oluista tykkää, mutta toki on silloin tällöin mielenkiintoista maistella jotain erikoisempaakin.
Tuo Guormondo rupesi kiinnostamaan. Ainakin rommien hinta on tuolla kohdallaan. Pullolla parilla maksaa jo postikulut Alkon hintoihin verrattuna. Onko miten suuret toimituskulut olleet n. Keskimäärin? Onko tullin kanssa ollut ongelmia? Juuri toin rommit virosta mutta tuota voisi testata seuraavaksi.
Jussi
Viestit: 10308
Liittynyt: 28 Elo 2002, 20:10
Paikkakunta: Oulu (Rollo)

15 Helmi 2014, 17:16

Ice kirjoitti:Karhun tuplahumala lienee nyt ykkönen näistä kaupan halpaversioista
Tuo on oma suosikki marketti-kotimainen, tämän Nokian Panimon ansaitun menestystarinan (meni heti myydyimmäksi oluekseen, miten kanssalla onkin makua?) 66 American Pale Alen lisäksi. Humaloiden määrä se onkin SE juttu, kun tuokin laageriksi oppaassa luetaan :shock:

Niitä keski-euroopan lagereita mie tosiaan join kyllästymiseen asti (kuulostaapa pahalta) 2007-09 erityisesti, mutta onhan esim. tuo Samson Dark & parit muut Issen mainitsemat Tsekkiläiset tosi hyviä lajissaan. Edelleen satunnaisesti 1 plo eksyy noitakin prismassa kärryyn, kun suu siihen suuntaan napsaa, mutta harvemmin kyllä.

Nyt oli tosiaan tämän Sünner Kölschin vuoro, ja greippimäisiin Aleihin viime vuodet marinoituneena, aika vetiseltä tuntuu. Sitä mainostettua bannaania on ainoastaan tuoksussa inan verran, mikä ei pitkälle pötki kun yhdessä USA:n länsirannikon pienpanimoalessa saa koko saatanan sitrushedelmäkorin kielen päälle 8) -mutta on tämä sentään kirkkaan kevyttä!
-mikko-
Viestit: 72
Liittynyt: 19 Huhti 2012, 11:11
Paikkakunta: Tampere

15 Helmi 2014, 22:28

Jussi kirjoitti: Impaled Nazarenan nimikko-olut,
Tähän tuli sorruttua viime viikonloppuna. Ihan pätevä kotimainen tumma olut.

Mulle toimii oikeastaan kaikki mikä tulee Belgiasta. Ehdoton lemppari La Chouffe (tonttuolut). Sopii hyvin aloitteluun, eikä nuita hirveästi pysty illan aikana ottaakkaan. Alkoholia kun nuissa belgialaisissa on yleensä vähintään se 9 rosenttia.
Jussi
Viestit: 10308
Liittynyt: 28 Elo 2002, 20:10
Paikkakunta: Oulu (Rollo)

16 Helmi 2014, 14:05

^ Ice kirjoitti tuosta, en mie. Mutta jollain Nuken keikalla olen osuvasti tätä "nuclear-olutta" tjsp. plon ostanutkin, aika laimeaa tuohon nimeensä nähden kyllä.

Mutta onkos tuo Le Chouffe sellainen 0,65L ja tosiaan 8-9 prosenttinen? Jouluhyllyn alesta sellaisen ostin yhden lauantain tissutteluun, mitä piti vähän varoa kruunukorkin (jääkaappiin) takaisinlaittoa varten. Kun 3 lasia sai siitä ja miehän olen aina yhtä hidas juoja. "mitä sie olet juonut? -yhden oluen"..

Sun siis kannattaisi Tukholmassa käydä Freys-hotellin (Central Stationin lähellä) aulabaarissa, nimeltään Belgobar. Olikohan 350 olutta myynnissä, jotka kaikki Belgiasta :D Kaveri meinasi pelkän nimen perusteella ostaa Black Damnationia, mutta peruutteli kiltisti kusi-Stellan pariin, kun hinta oli ~20€ 0,33 pullolle.
-mikko-
Viestit: 72
Liittynyt: 19 Huhti 2012, 11:11
Paikkakunta: Tampere

16 Helmi 2014, 15:48

Jussi kirjoitti:^ Ice kirjoitti tuosta, en mie. Mutta jollain Nuken keikalla olen osuvasti tätä "nuclear-olutta" tjsp. plon ostanutkin, aika laimeaa tuohon nimeensä nähden kyllä.

Mutta onkos tuo Le Chouffe sellainen 0,65L ja tosiaan 8-9 prosenttinen? Jouluhyllyn alesta sellaisen ostin yhden lauantain tissutteluun, mitä piti vähän varoa kruunukorkin (jääkaappiin) takaisinlaittoa varten. Kun 3 lasia sai siitä ja miehän olen aina yhtä hidas juoja. "mitä sie olet juonut? -yhden oluen"..

Sun siis kannattaisi Tukholmassa käydä Freys-hotellin (Central Stationin lähellä) aulabaarissa, nimeltään Belgobar. Olikohan 350 olutta myynnissä, jotka kaikki Belgiasta Kaveri meinasi pelkän nimen perusteella ostaa Black Damnationia, mutta peruutteli kiltisti kusi-Stellan pariin, kun hinta oli ~20€ 0,33 pullolle.
Katos vain, miten nuo lainaukset on nuin mennykkään.
Joo puhut kyllä samasta oluesta. Tuota myydään pienessä 0,33 pullossa, mutta itse valitsen yleensä juuri tuon "ison tontun". Hinta vain on sen reilu 8 euroa, mutta ainahan sitä hyvästä oluesta maksaa.
Kiitos tuosta Tukholma vinkistä, täytyy lähteä kokeileen!
Pagan Fears
Viestit: 1441
Liittynyt: 03 Marras 2005, 17:33
Paikkakunta: Lahti

16 Helmi 2014, 22:26

Misteri kirjoitti:Tuo Guormondo rupesi kiinnostamaan. Ainakin rommien hinta on tuolla kohdallaan. Pullolla parilla maksaa jo postikulut Alkon hintoihin verrattuna. Onko miten suuret toimituskulut olleet n. Keskimäärin? Onko tullin kanssa ollut ongelmia? Juuri toin rommit virosta mutta tuota voisi testata seuraavaksi.
Ei tullilla ole oikeutta noita pysäyttää. Tosin en tiedä jos jotain satoja pulloja tilailee, niin voi herättää huomiota, mutta ei tullilla pitäisi olla sanomista siinäkään tapauksessa käsittääkseni. Toimituskulut on alle 150 euron tilauksissa 15 € ja yli 150 euron tilauksissa 10 €, ei paha siis. Tuodaan noin viikossa kotiovelle. Luotettava ja toimiva kauppa ja vastaavat kysymyksiin englanniksi.
Jeaqar
Viestit: 269
Liittynyt: 21 Marras 2006, 14:15

16 Helmi 2014, 23:28

Pagan Fears kirjoitti:
Misteri kirjoitti:Tuo Guormondo rupesi kiinnostamaan. Ainakin rommien hinta on tuolla kohdallaan. Pullolla parilla maksaa jo postikulut Alkon hintoihin verrattuna. Onko miten suuret toimituskulut olleet n. Keskimäärin? Onko tullin kanssa ollut ongelmia? Juuri toin rommit virosta mutta tuota voisi testata seuraavaksi.
Ei tullilla ole oikeutta noita pysäyttää. Tosin en tiedä jos jotain satoja pulloja tilailee, niin voi herättää huomiota, mutta ei tullilla pitäisi olla sanomista siinäkään tapauksessa käsittääkseni. Toimituskulut on alle 150 euron tilauksissa 15 € ja yli 150 euron tilauksissa 10 €, ei paha siis. Tuodaan noin viikossa kotiovelle. Luotettava ja toimiva kauppa ja vastaavat kysymyksiin englanniksi.
Ei kannata ihan sinisilmäisesti yllä olevaan tekstiin luottaa. Alkoholituotteet on itse toimitettava maahan. Jos on joku firma, joka vain postittaa ne, niin silloin kustannuksia tulee. Eli kannattaa aina varmistaa, että kuriiri tuo ne maahan ja toimittaa perille joko itse tai sitten alihankkijan kautta. Jonkun ne on kuitenkin tuotava, joten pelkkä postitus ei siis riitä.

Sekä väkeviä alkoholijuomia on tullut tilattua että vähän laadukkaampia ja harvinaisempia oluita. Kiitos saatavuudesta vaan, tämän maan monopoli. Mitään ongelmia ei ole, eikä mitään urputtamista kuriirikäytännöillä pitäisi olla tullilla, sillä EU:n lainsäädännön mukaan mennään.

Nyt on tullut noita pienpanimosettejä juotua Alkosta, eikä mitään ihan hillitöntä superia ole tähän saakka juoduista oluista ole tullut vastaan- Pyynikille toki propsit, että ovat lähteneet vähän sahtia modernisoimaan, niin sitä saa ilman kylmäsäilytystäkin myytyä ilman pilaantumisen vaaraa. Ja ihan kuranttia tavaraakin maun puolesta.

Sehän on selvä, että IPAt ovat olleet todella pitkään suhteellisen vallitseva juttu joka puolella maailmaa, mutta Alko ei kysyntään ole osannut vastata millään tavalla. Ei kyllä oikeastaan millään muullakaan tavoin. Joka kerta kun uusi IPA tulee paikallisen viinakaupan hyllyyn, niin yleensä se loppuu sieltä hetkessä. Mutta turhapa tästä Alkon politiikasta on jauhaa sen enempää, koska sen verran itsestäänselvyyksistä puhutaan. Menis muuten turhaksi nillittämiseksi. Onneksi ravintolat ottavat paikallisilta pienpanimoilta sekä ulkomaalaisilta mielenkiintoisilta panimoilta tuotteita listoilleen. Alkohan sitä ei kuluttajalle suo, vaan suosii tiettyjä panimoita aika sata lasissa.

Top-lista uusista oluista itselle, joita on tullut viimeisen muutaman kuukauden aikana juotua: To Øl Goliat (imperial coffee stout), Stone Ruination IPA, Emelisse Imperial Stout ja Thornbridge Hall Imperial Oatmeal Stout. Noi muistui mieleen äkkiseltään. Ensimmäinen varsinkin toimi helvetin hyvin jo suhteellisen tuoreena. Yhden pullon jätin kellaroitumaan.
Ice
Viestit: 2753
Liittynyt: 28 Elo 2002, 10:11
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

17 Helmi 2014, 08:26

Tullin sivuilta:

Suomeen on oikeus tuoda toisesta EU-maasta (esim. Virosta) hankkimansa ja siellä valmisteverotetut alkoholi- ja tupakkatuotteet verottomasti ilman määrärajoituksia ja ilmoittamisvelvollisuutta. Verottomuuden edellytyksenä on, että matkustaja tuo tuotteet samassa kulkuneuvossa, jolla itse saapuu Suomeen ja että tuotteet on tarkoitettu omaan käyttöön.
Kannattaa siis pitää mielessä, että jos tilailee "liikaa" omaan käyttöön, niin kyllä se Tullille kuuluu. Miten muuten se Alkon monopoli pystyttäisiin pitämään kurissa, jos ulkomailta saisi tilailla niin paljon kuin haluaa kotioville. Eikös se juuri muuttunut vielä tiukemmaksi, ettei laivayhtiötkään saa toimittaa enää satamaan tavaraa, vaan se pitää itse kuljettaa sieltä.
LRZ
Viestit: 490
Liittynyt: 10 Tammi 2004, 21:15
Paikkakunta: Espoo

17 Helmi 2014, 10:20

Jussi kirjoitti:^ olikohan sellainen Armageddon jokin tuollainen? "Vahva" ainakin...
BrewMeisterin Armageddon on ainakin toistaiseksi kokeilematta. Kyllähän se istuu siihen vahvoihin oluisiin, mutta tuo 65% saattaa ehkä mennä jo liioittelun puolelle.
Jussi
Viestit: 10308
Liittynyt: 28 Elo 2002, 20:10
Paikkakunta: Oulu (Rollo)

17 Helmi 2014, 21:48

Sitä se miekin sanoin Kuopion Maljassa, missä tulee usein työreissuilla 1-2 oluella piipahdettua, ettei ihan aikaisen aamuherätyksen kanssa edes 0,3L tuota kyllä sovi yhteen :lol:
The world's strongest beer at 65%. Ingredients include crystal malt, wheat, flaked oats and of course 100% Scottish spring water. We then freeze ferment the beer to bring up the ABV. Consume this like a fine whisky.

Despite being 65%, the beer has a lot of flavour - malty, hoppy, slightly sweet and lots of yeast still in the beer. Be careful though, smelling it is probably enough to put you over the limit!
Jeaqar kirjoitti:Sehän on selvä, että IPAt ovat olleet todella pitkään suhteellisen vallitseva juttu joka puolella maailmaa, mutta Alko ei kysyntään ole osannut vastata millään tavalla. Ei kyllä oikeastaan millään muullakaan tavoin. Joka kerta kun uusi IPA tulee paikallisen viinakaupan hyllyyn, niin yleensä se loppuu sieltä hetkessä. Mutta turhapa tästä Alkon politiikasta on jauhaa sen enempää, koska sen verran itsestäänselvyyksistä puhutaan. Menis muuten turhaksi nillittämiseksi. Onneksi ravintolat ottavat paikallisilta pienpanimoilta sekä ulkomaalaisilta mielenkiintoisilta panimoilta tuotteita listoilleen. Alkohan sitä ei kuluttajalle suo, vaan suosii tiettyjä panimoita aika sata lasissa.
Juuri näin olen miekin kiroillut, aina samat pullot pölyttymässä, mihin itse aina mieluusti uusia tuttavuuksia ostavana olen kommentoinut usein kyselevälle hlökunnalle: voinko jotenkin olla avuksi? -Kyllä, taikomalla tähän Ale-puolelle jotakin uutta, edes joskus.

Alkoko se on joskus päättänyt, etteivät Pale Alet joko I:llä tai ilman muka sovi suomalaiseen makuun, kun olivat ainakin minulta vuosikymmenet menneet ihan pimeydessä ohi... Vai ravintoloitsijoiden tai baarimikkojen salaliitto, kun niiden kaatamisessa menee liikaa rahakasta viinanmyyntiaikaa hukkaan :P
Hyvä kun parhaiden humaloidut meinaavat kuohua niin perkeleesti, vaikka ovat kyllä oikein säilytettyjä ja etenkin lasiin kaadettuja. Vaahtoa odotellessa on usein kärsivällisyyttä kysytty, heh.

Stone's breweryn Ruination IPA:lle kehut täältäkin! En muista oliko vuosi vai kaksi sitten tähän samaan aikaan, mutta kun Oluthuone Leskisellä menin reilua viikkoa myöhemmin yrittämään toisenkin Ruinationin (sanan selitys on herkullinen) tilausta, oli terveiset "ne myytiin loppuun parissa päivässä".
Mr Rami
Viestit: 646
Liittynyt: 23 Elo 2002, 09:02
Paikkakunta: Piispanristi

18 Helmi 2014, 07:51

Onhan sitä jokunen olut tullut silloin tällöin maisteltua, viime aikoina nimenomaan lähinnä maisteltua.

Jos nyt lähtee purkamaan asiaa kärkipäästä, niin paras maistamani olut tulee Skotlannista, nimittäin Traquair Jacobite Ale. Valitettavasti sitä ei ole saanut enää aikoihin Alkosta. :( Tumma ja erittäin tasapainoinen kokemus, tuossa on kaikki palikat optimaalisesti kohdillaan. Kakkosena sitten ehkäpä ruotsalainen Slottskällans Imperial Stout, eli kavereiden kasken "Immortal-olut" (etiketti on kuin Abbathin naama). Tässäkin on makuominaisuudet viimeisen päälle.

Sitten on tietysti esim. norjalaisen Nøgnen lukuisat makupommit, kuten Dark Horizon, Imperial Stout ja Imperial IPA, joista voisi tarinoida hehkutusta laveamminkin.

Kesäisemmistä oluita pitää mainita iki-ihana Orval Belgiasta, jonka kohdalla tosin on hiukan arpapeliä millaisen pullon saa. Pullokohtaiset makuerot nimittäin ovat varsin suuret. Joskus maku on todella hienoa linnunmaitoa, joskus taas hiukan karvaampaa kalkkia ja kerran sisältö oli jopa päässyt pilaantumaan. Keskimäärin erinomainen kuitenkin. Toisaalta kesäoluiden ykkönen lienee sittenkin oikeaoppisesti nautittu Hoegaarden Witbier (eli juotuna hellessäällä pakastinkylmästä lasista sitruunaviipaleen kera).

Jos nyt on ihan pakko juoda jotain ns. bulkkia, niin tulee haettua Lidlistä Grafenwaldereita.
TheFallenOne

18 Helmi 2014, 11:18

Mr Rami kirjoitti:Toisaalta kesäoluiden ykkönen lienee sittenkin oikeaoppisesti nautittu Hoegaarden Witbier (eli juotuna hellessäällä pakastinkylmästä lasista sitruunaviipaleen kera).
Paitsi että limellä parempi!
Mr Rami
Viestit: 646
Liittynyt: 23 Elo 2002, 09:02
Paikkakunta: Piispanristi

19 Helmi 2014, 06:58

TheFallenOne kirjoitti:
Mr Rami kirjoitti:Toisaalta kesäoluiden ykkönen lienee sittenkin oikeaoppisesti nautittu Hoegaarden Witbier (eli juotuna hellessäällä pakastinkylmästä lasista sitruunaviipaleen kera).
Paitsi että limellä parempi!
Voi itse asiassa olla, että itsekin on tuota limellä varustettuna tullut juotua. :) Nimim. "Hyvä kun tässä hädin tuskin erottaa banaanin ja kurpitsan toisistaan."
Sir Juzzi
Viestit: 1089
Liittynyt: 22 Tammi 2004, 14:36

19 Helmi 2014, 21:03

Jussi kirjoitti:Nyt oli tosiaan tämän Sünner Kölschin vuoro, ja greippimäisiin Aleihin viime vuodet marinoituneena, aika vetiseltä tuntuu.
Ihan turhaa, vetisen makuista lagerinlitkuahan tuo on. En viitsinyt tosiaan spoilata. Piti itsekin ostaa sitä ihan uudestaan huonon pulloyksilön mahdollisuuden poissulkemiseksi. Joskus Gastropub Tuulensuussa nauttimani Früh Kölsh oli aika hyvää, joten oli hiukan vaikea uskoa Sünnerin olevan noin heikko esitys.

Kölscheissä ei toisaalta ole ilmeisesti mitään järin erikoista nimen lisäksi, ne ovat kölschejä siksi että ne tehdään Kölnissä. :roll:

Tänään ei ollut tarkoitus oikeastaan ostaa olutta, mutta kun satuin hyllyn ohi kulkemaan, sieltä hyppäsi silmään UnderDog-merkkinen olut, vähän niinkuin BrewDog mutta ei sinne päinkään. Tämä on joku jenkki, Flying Dog -nimisen panimon tavaraa. Olut kertoi olevansa Atlantic Lager, ja kun hintalapun viereen kirjailtu kuvaus kertoi tämän olevan uuden sukupolven lager, päätin että tuohan testataan. No, tämä on hyvää. Aika samanhenkistä tavaraa kuin vaikka Brooklyn Lager (joka on hintalaatusuhteeltaan aivan loistokamaa), ja aivan väistämättä tulee mieleen, miten tuossa avausviestissä kirjoittelin IPAsta, joka maistuu lähinnä tymäkältä pilsneriltä. Tämä nyt sitten maistuu enemmän IPAlta kuin se. Ilmeisesti nykymuoti on sellainen, että vähän kaikenlaisiin oluisiin lyödään todella kipakka humalointi, jonka ansiosta ne maistuvat sitten enemmän tai vähemmän samantapaisilta, ja oluttyyppi määritellään sen mukaan onko se pinta- vai pohjahiivaolutta, tai ihan vaan panimomestarin mielipiteen mukaan. Humalointi vaikuttaisi hälventävän tuon hiivaperusteisen valmistustavan merkityksen.
Serpent
Imperiumi Crew
Viestit: 1601
Liittynyt: 23 Elo 2002, 17:16
Paikkakunta: Turku
Viesti:

20 Helmi 2014, 10:37

Nam, olutta! Täältä löytyy yksi IPA/APA/DIPA-fani lisää, joskin suosikkeihin kuuluvat myös stoutit, trappistit ja miksei monet muutkin oluset. Lagerit, kölssit ja pilssit jätän yleensä juomatta - elleivät sitten ole tyyliin ilmaista juomaa (lue: joku muu maksaa, kuten työreissuissa on tapana).

En mitenkään jaksa kommentoida kaikkea yllä olevaa, eikä varmaan ole tarviskaan, mutta ihan ensimmäisenä sen verran voin kommentoida Alkon sinänsä hankalaa asemaa, että jos uusien oluiden maistelu kiinnostaa kunnolla, Alko on yleensä täysin väärä paikka siihen. Valikoimat pieniä ja saatavuus välillä todella perseestä. Parhaat valinnat löytyvät etenkin isojen kaupunkien olutbaareista. Helsinki ja Turku ainakin ovat onnellisessa asemassa tässä ja Tampereellakin olen useasta ravintelistas löytänyt uusia hyviä tuttavuuksia parin viime vuoden aikana.

Silti, paras tapa löytää aidosti uusia ja erilaisia oluita on valitettavasti ulkomaanmatkailu. En liene millään muulla reissulla maistanut niin paljon uusia oluita per päivä kuin Jenkeissä ja Brysselissä vierailtuani. Suomalainen tarjonta on näihin nähden suorastaan surkea jos puhutaan ihan perusbaareista (eikä erityisistä olutravinteleista).

Oluen ystäville, joilla on älypuhelin, voin suositella ainaki Untappd-sovellusta. Sillä voi etsiä, lukea ja vaikka arvostella erilaisia oluita ja saada vastaavista lisäsuosituksia sekä tietysti hoitaa tämän kaiken somehenkisesti (ja vaikka jakaa eteenpäin Twitteriin & Facebookiin. Minutkin löytää sieltä nimimerkillä SerpentFFF. Harmikseni otin tuon käyttöön vasta viime keväänä. Silti reilussa puolessa vuodessa tuli testattua noin toistasataa uutta olutta, mikä on ihan kohtuullinen määrä, kun ottaa huomioon, että aivan joka paikasta ei uusia kiinnostavia tuttavuuksia löydy. Paljon siis puuttuu tuolta juotuja ja jo lopetettuja oluita (esim. BrewDogin HBC - ehkä parasta ikinä!).

Tunnustaudun itse etenkin BrewDogin faniksi, mutta hyviä on toki tullut vastaan monelta yhdysvaltalaiselta mikropanimolta ja Euroopastakin esim. EvilTwiniltä, Mikkelleriltä ja monelta muulta. Tähän hätään en noita panimoita hirveästi ulkoa muista. Stone on yksi mielenkintoisimmista niistä, jolta löytyy Suomestakin useampaa olutvaihtoehtoa.

Kauppojen tarjonta (etenkin Citymarketit) ovat parantuneet huomattavasti viime vuosina, mutta sitäkin rasittaa kotimainen alkoholilainsäädäntö. Tämän taki esim. kaikki parhaat IPAt joutuu etsimään muualta kuin kaupasta (harvat erinomaiset IPAt mahtuvat 4,7 prosenttiyksikköön). All Day IPA ja Dead Pony Club (California Pale Ale, jos oikein muistan) ovat esimerkkejä maukkaista miedoista oluista. Erikoisuutena voisin mainita Nanny Staten (0,5% olut), jossa on voimakas humalointi, mutta toisaalta olematon jälkimaku. Sopii kuitenkin autoilijalle jos joutuu olemaan vaikka kuskina.

Yllä olevissa teksteissä mainituille oluille Le Chouffe -tonttuoluelle täytyy antaa iso suositus. Maukasta kamaa. Vastaavasti taas Old Empire IPA on aika mitäänsanomatonta ollakseen mitä on.

Ja jos huonoin olut viime vuosilta pitää sanoa, eli jotain mitä välttää: Motörhead-olut. Täyttä paskaa. Vedessäkin on enemmän makua ja sielua.

Jos taas pitää mainostaa viimeisen vuoden aikana eniten mieleen jäännyt ja parhaiten maistunut olut ikisuosikkini Punk IPAn rinnalta, niin kalifornialainen Lagunitas IPA, jota ensimmäisen kerran maistoin vissiin San Franciscossa. En tiedä osaavatko muut yhtyä hehkutukseeni, mutta aivan vitun hyvä. Tätä löysin taannoin myös Turusta paikallisesta lähiökapakista, joten sitä pitäisi löytyä myös Suomesta muualtakin. IPA-faneille "must taste".
Vastaa Viestiin