SENTENCED - Re-Issuet; silkkaa fanitavaraako?

Raskaamman musiikin keskustelut
Vastaa Viestiin
Sir Juzzi
Viestit: 1089
Liittynyt: 22 Tammi 2004, 14:36

19 Tammi 2020, 11:41

En tiedä, julkaistiinko Crimson vain niin sopivaan aikaan, vai mikä on, mutta minulle se on ehkä Sentencedin tärkein levy. Juuri tuohon aikaan kaikki hyvän kuuloinen musiikki putosi aivan pirusti, ja kaikkia käsiin saatuja levyjä tuli tahkottua poskettomia määriä. Nykyään kuuntelen musiikkia huomattavasti vähemmän, vaikka sitä on tarjolla älyttömän paljon helpommin, tai ehkä jopa juuri siksi. Yksittäiset levyt olivat aikoinaan väkisinkin merkittävämpiä, kun niiden eteen piti nähdä vaivaa - joko ne onnistui olemattomilla rahoillaan ostamaan, sai lainattua kaverilta, tai hirveän työn jälkeen onnistui kaapimaan jostain laittomasta jakopalvelusta.

Sentencedin tapauksessa kyseessä oli itselleni aiemmin aika tuntematon bändi, mutta kun kaverit kehuivat uutta Crimsonia, pitihän se testatta, ja samantien se päätyikin tehokkaaseen kuunteluun. Ajan kuluttua minullekin alkoi tökkiä, miten raskas paketti se oli kuunnella läpi, ja uudemmilla levyillä otin muutokset vastaan tyytyväisenä, kuten ilmeisen moni muukin. Onneksi niitä tuli, bändi pysyi loppuun asti mielenkiintoisena ja fokusoituneena. Nykyään kuitenkin Crimsonia muistelee musiikillisestikin erityisenä Sentenced-levynä. Siinä on jotain samaa, kuin samalle ajanjaksolle sijoittuvalla Amorphiksen Am Universumilla, jota myöskin pidän bändinsä parhaana levynä, vastoin valtavirtojen mielipidettä. Biiseissä on joitain sellaisia koukkuja, joita ei osaa odottaa, eikä muilla levyillä ole oikein vastaavia, ja ehkä tärkeimpänä se sanoituspuoli - Crimsonilla Sentenced on rehellisesti juuri niin epätoivoinen kuin vain Sentenced (tai oululaiset ylipäänsä) voi olla, vailla huumoria tai mutakaan hetkellistä helpotusta. Ja silti siinä osataan olla erityisemmin alleviivaamatta sitä tuskaa, mikä aiheuttaa esim joissain Funeral Albumin biiseissä jotain lievää myötähäpeän tapaista.

Tasavahva levy Crimson ei kyllä ole, mutta ne kovimmat biisit ovat todella kovia. Parhaat ehkä Fragile, Broken ja ultraraskas Dead Moon Rising.


Pagan Fears
Viestit: 1441
Liittynyt: 03 Marras 2005, 17:33
Paikkakunta: Lahti

19 Tammi 2020, 17:55

Minusta Crimson on aina ollut heikoin Sentencedin levy. Onhan silläkin hetkensä, mutta kokonaisuus on huonolla tavalla raskas ja tasapaksu. Onneksi bändi räjäytti pankin seuraavalla The Cold White Light-levyllään joka on yksi kaikkien aikojen hienoimmista koskaan tehdyistä levyistä.
Palantyre
Viestit: 472
Liittynyt: 04 Touko 2003, 17:21
Paikkakunta: Pori

19 Tammi 2020, 20:51

Mulle Crimson, Cold White Light ja Funeral Album on vähän semmoinen trilogia mitä en oikein osaa laittaa paremmuusjärjestykseen. Jokaisella on jotenkin niin omanlaisensa fiilis, ja on ihan hetkestä kiinni että mikä sattuu milloinkin putoamaan parhaiten.
Jussi
Viestit: 10314
Liittynyt: 28 Elo 2002, 20:10
Paikkakunta: Oulu (Rollo)

19 Tammi 2020, 21:01

Crimson on mulla noussut The Cold White Lightin ja Amokin jälkeen 3 parhaansa joukkoon, mutta vasta useita vuosia julkaisunsa jälkeen. Tarkemmin ottaen se taisi olla, kun Buried Alive -DVD:n ensinäytös pidettiin täkäläisessä teatteri Riossa, oliko nyt aika lailla tasan vuosi hautajaiskeikan jälkeen.

Käppäilin kuitenkin silloin sopivan syksyisessä kelissä, sitä kuunnellen mestoille lauantaisena iltapäivänä ja vasta siitä hetkestä eteenpäin olen todella tykännyt Crimsonista. Ilmestyessään en edes ostanut sitä enää muiden jatkeeksi, vaan otin kaverin CD:ltä vain parhaat biisit talteen MiniDiscilleni.

Olen järkeillyt sitä jälkeenpäin siten, että tuolloin kevättalvella 2000 se oli masentavuudessaan henkisesti aivan liian raskas levy, juuri 18 ikävuotta täyttämässä olevalle :D toki pidin sitä myös kuivana ja tasapaksuna silloin. Tässä yksi esimerkki, miten vanhojen pettymysten pariin on syytä palata aika ajoin.

Mutta vaikka pari biisiä sillä ehkä onkin tyhjäkäyntiä, en esimerkiksi ole koskaan tykännyt, edes viimeisillä keikoillaan tylsästä Dead Moon Risingista, niin onhan se aivan uniikin lohduttoman tunnelmansa omaava. Helmibiisejä unohtamatta: Home In Despair, The River, Broken (TUO taas toimi em. keikoilla!), Fragile & KMKY. Tuossa em. artikkelissa se summattiin hyvin:
Nikki kirjoitti:Levyn loputtua on melkoisen jyrätty olo. Tunnelma on alati raskas eikä levyn sisältö juurikaan suo hengähdystaukoa. Yhtyeelle tyypillinen musta huumorikin loistaa poissaolollaan, kaikenlainen toivo on kadonnut ja tunnelma on itsesäälissä rypemisen myötä perin lohduton.
Shadowplay
Viestit: 784
Liittynyt: 24 Elo 2002, 08:55

19 Tammi 2020, 22:13

En osaa oikein rankata niitä loppupään levyjä kunnolla vieläkään.
Taisin itse löytää bändin joskus North From Here jälkeen ja Amok oli siis se eka omistamani albumi. Amok oli pitkään vuosien ajan ilmestymisestään se Sentencedin ydin ja ilmentymä mutta kun tyyli muuttui ja samalla tuli kasvettua bändin mukana niin jotenkin avautui kaikki melodisempi ym. vahvempi tulkinta paremmin eikä tarvinnut sitä pelkästään angstista mättöä. Villen mukaan tullessa kyllä tekivät melko tasaista ja kauttaaltaan tasokasta materiaalia loppuun saakka. Se oli se Sentenced mulle. Sentencedin (ja Amorphiksen) uutuus tuli aina ostettua ilmestyessään.
Tykkään kyllä oikeasti kaikista niistä loppupään levyistä, tunnelmaa riittää enkä nyt ole ihan hetkeen kyllä kuunnellutkaan joten pitää rankata nuo tarkemmin. Semmonen muistikuva oli kyllä Crimsonista, että tykkäsin siitä ilmestyessään mutta kun noihin sen jälkeisiin vertaa niin on siinä pari semmosta pikkasen heikompaa rallia mukana. Kaipa se vaan levynä toimii mutta jokin lopullinen niitti puuttuu. Mutta nää on just niitä muistikuvia ja kaikkiin levyihin liittyy runsaasti muistoja, joskus ei vaan pysty kuuntelemaan Sentencediä just niiden takia ja joidenkin huonojen aikojen takia. Debyyttihän oli se perinteinen ratkaisu jossa vielä sulatellaan omaa keitosta ja paikoitellen kuulostaa vielä siltä mistä saatu vaikutteet. En oo sinänsä ikinä pitäny sitä juuri minään sen kummempana levynä, löysivät oman juttunsa ja soundinsa vasta myöhemmin.
Ice
Viestit: 2759
Liittynyt: 28 Elo 2002, 10:11
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

20 Tammi 2020, 09:22

Erikoista, että Down ohitettu listoissa, kyllä mulle aina on ollut top 3; Down, Amok ja Crimson. Muut eivät ole edes julkaisunsa jälkeen toistossa pyörineet. Poikkeuksena Excuse Me While I Kill Myself tuolta The Cold White Light:lta, joka on yksi bändin parhaita biisejä ja mukana soittolistoilla.
Shadowplay
Viestit: 784
Liittynyt: 24 Elo 2002, 08:55

20 Tammi 2020, 10:01

Ice kirjoitti:
20 Tammi 2020, 09:22
Erikoista, että Down ohitettu listoissa, kyllä mulle aina on ollut top 3; Down, Amok ja Crimson. Muut eivät ole edes julkaisunsa jälkeen toistossa pyörineet. Poikkeuksena Excuse Me While I Kill Myself tuolta The Cold White Light:lta, joka on yksi bändin parhaita biisejä ja mukana soittolistoilla.
Down on kyllä kova levy eikä siltä muistaakseni löydy heikkoja hetkiä. Tsekataan myöhemmin ja todetaan menikö noin.
Laitoinpa nyt vaihteeksi Crimsonin taustalle soimaan, tämä on valitettavasti jäänyt vähälle kuuntelulle ja muiden varjoon (ihan syyttä) viime vuosina.
Viimeksi muokannut Shadowplay, 20 Tammi 2020, 13:28. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Pagan Fears
Viestit: 1441
Liittynyt: 03 Marras 2005, 17:33
Paikkakunta: Lahti

20 Tammi 2020, 10:48

Kyllähän Down täyden kympin levy on kuten myös minulle hyvinkin rakas Frozen. The Funeral album on hieno levy myös, mutta ei sitä kovin usein tee mieli kuunnella kun siitä tulee niin helvetin surumielinen fiilis.
Shadowplay
Viestit: 784
Liittynyt: 24 Elo 2002, 08:55

20 Tammi 2020, 17:10

Crimson, kyllä se toimii mutta kokonaisuutena tosiaan siltikin fiiliksenä jotenkin hieman tasapaksu kuuntelukokemus. Tänään kuuntelin tuon pitkästä aikaa ja samantien tuli muistikuvia päivistä kun ostin tuon levyn. Olikin kiva tehdä pieni trippi ajassa taaksepäin.
Huippuhetkiä levyllä on mutta muutama matalampi kohta sitten tuokin kokonaisuuden fiiliksen alaspäin. Ongelma, luulen kyllä on nimenomaan siinä että albumi on periaatteessa aika vahva, tasainen mutta mikään kappale (noiden parhaimpien hetkien ohella) ei juurikaan tee kummempaa vaikutusta. Ehkäpä tästäkin levystä olisi voinut ottaa sen 1-2 piisiä pois.
Jopa tämän levyn pari omaa lempparia eivät kuitenkaan tee samanlaista vaikutusta kuin vaikka edeltävillä levyillä tai tämän levyn jälkeisillä levyillä julkaistut "omat lempparit" saavat aikaan. Jollain artisteilla/bändeillä vastaavanlaista levyä olisi voinut kutsua täytelevyksi tai joksikin siirtymävaiheen levyksi. Jännä juttu että varmaan tämän ajankohdan ja fanien jotka bändin löysivät, niin moni varmaankin nähnyt joltain kanavalta tai ohjelmasta (kuten Jyrki) videon piisistä KMKY ja sitten oli jotenkin outoa että viimeisellä kiertueella kun laitettiin bändi hautaan niin eivät soittaneetkaan tuota piisiä ollenkaan. Siitä taisi olla puhetta aiemmin mutta varmaan bändi ei itse ole ikinä ollut sinut tai tyytyväinen tuohon piisiin kun kokevat sen niin kaupallisempana.
Animal
Viestit: 76
Liittynyt: 02 Loka 2014, 09:17

22 Tammi 2020, 08:37

En tiedä muistanko oikein, mutta jotenkin muistelisin, että Sentencediä yritettiin Crimsonin jälkeen sulloa samaan HIM:in lanseeraamaan Love Metal -lokeroon ja tämä lokerointi ärsytti bändin fanien lisäksi ennenkaikkea bändiä itseään melko lailla, koska Sentenced ei tunnetusti ole juossut trendien perässä.

Täysin tuulesta temmattuna en tätä lokerointia itsekään pidä, sillä muistelisin samojen alkuaikojen HIM:iä kuunnelleiden, pääasiassa mimmien, intoilleen myös Sentencedistä. Ja kyllähän HIM:in Join Me:ssa ja Senareiden Killing Me, Killing You:ssa tiettyjä yhtymäkohtia on niin sanomallisesti kuin soundillisesti. Molemmilla myös Hiili Hiilesmaa tuottajana ja Crimsonin kannessa ehkä hiukan samaa henkeä kuin HIM:in Greatest Lovesongs vol. 666:ssa.

Ehkä edellämainittu se suurin syy, että Crimson jäi vähän etäiseksi aikanaan ja levyn hienous auennut vasta myöhemmin.
Shadowplay
Viestit: 784
Liittynyt: 24 Elo 2002, 08:55

22 Tammi 2020, 10:08

Animal kirjoitti:
22 Tammi 2020, 08:37
En tiedä muistanko oikein, mutta jotenkin muistelisin, että Sentencediä yritettiin Crimsonin jälkeen sulloa samaan HIM:in lanseeraamaan Love Metal -lokeroon ja tämä lokerointi ärsytti bändin fanien lisäksi ennenkaikkea bändiä itseään melko lailla, koska Sentenced ei tunnetusti ole juossut trendien perässä.

Täysin tuulesta temmattuna en tätä lokerointia itsekään pidä, sillä muistelisin samojen alkuaikojen HIM:iä kuunnelleiden, pääasiassa mimmien, intoilleen myös Sentencedistä. Ja kyllähän HIM:in Join Me:ssa ja Senareiden Killing Me, Killing You:ssa tiettyjä yhtymäkohtia on niin sanomallisesti kuin soundillisesti. Molemmilla myös Hiili Hiilesmaa tuottajana ja Crimsonin kannessa ehkä hiukan samaa henkeä kuin HIM:in Greatest Lovesongs vol. 666:ssa.

Ehkä edellämainittu se suurin syy, että Crimson jäi vähän etäiseksi aikanaan ja levyn hienous auennut vasta myöhemmin.
Se on muuten juuri näin, ehkäpä bändi yritti tosiaan saada tästä biisistä oman radiohittinsä, tuoreemmille faneille monelle se piisi josta Senarit löysivät ja toisaalta onhan siinä tosiaan todella paljon samoja sävyjä kuin HIM:in soundeissa eikä ihme kun Hiili molemmissa mukana. Varmaan itse bändikin pitää tätä pienoisena floppina, kosiskeluna sekä semmoisena ettei oikein ole sopiva muuta tuotantoa silmällä pitäen. Kyllähän tämä kuitenkin oli loppuajan Sentencedin kaupallisin tuotos.
Pagan Fears
Viestit: 1441
Liittynyt: 03 Marras 2005, 17:33
Paikkakunta: Lahti

19 Huhti 2020, 14:31

Sentencedin Down:sta tulossa uusi LP-painos 30.4. Täytyy pistää tilaukseen kun tuo hyllystä puuttuu. Kovassa kuuntelussa ollut Sentenced muutenkin tässä viime päivät.

Sami Lopakka myös vappuaattona haastattelussa Oulun kirjastossa puhumassa kirjoista ja musiikista. Lähetään striiminä ja sitä voi katsella täältä:

Jussi
Viestit: 10314
Liittynyt: 28 Elo 2002, 20:10
Paikkakunta: Oulu (Rollo)

19 Joulu 2020, 20:52

Tällainen tuli la-illan youtubessa vastaan:


1) Konevitsan Kirkonkellot (intro)
2) Cross My Heart And Hope To Die
3) Blood & Tears
4) Neverlasting
Tässä myös harvinaista livepätkää haastiksen välissä Tavastialta, ilmeisesti 1999? En tiennytkään, että soittivat I Wanna Be Somebodyä myös livenä!

Vastaa Viestiin